Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Hirundo rustica, σταβλοχελίδονο, common swallow

 

πηγή Ορνιθολογική

Hirundo rustica (Linnaeus, 1758)
Κοινή ονομασία: σταβλοχελίδονο

 

Είναι το κοινότερο και πολυπληθέστερο από όλα τα είδη χελιδονιού παγκοσμίως, αλλά και το πιο χαρακτηριστικό από τα χελιδόνια που έρχονται στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η γενικότερη αναφορά χελιδόνι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά στο συγκεκριμένο είδος. 

Στο βίντεο αυτό μπορείτε να ακούσετε το υπέροχο κελάηδισμά του. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που επικοινωνούν τα πουλιά και τη διαφορά μεταξύ καλέσματος και κελαηδήματος μπορείτε να βρείτε στο Ορνιθόπολις του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Στο βίντεο εδώ μπορείτε να δείτε πώς χτίζει τη φωλιά του και ταϊζει τα μικρά του. Τη φωλιά τη χτίζουν μαζί το αρσενικό με το θηλυκό ενώ παίρνουν λάσπη και ξερά χορταράκια με το στόμα τους και τα τοποθετούν στο προφυλαγμένο μέρος από τον άνεμο και τη βροχή που έχουν επιλέξει. Περίπου 1500 'μπουκιές' με λάσπη θα χρειαστούν για να κατασκευαστεί η φωλιά.

Στις πόλεις, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει περισσότερο τσιμέντο από πάρκα και χώμα και τα χελιδόνια δυσκολεύονται να βρουν λάσπη για να χτίσουν τις φωλιές τους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας εξηγεί εδώ πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια φωλιά από πηλό και να βοηθήσουμε έτσι τα χελιδόνια στις πόλεις.

Από την Αρχαιότητα τα χελιδόνια είχαν συνδεθεί με τον ερχομό της Άνοιξης και τον ερχομό του νέου έτους, αφού κατά την Αρχαιότητα η Πρωτοχρονιά τοποθετούνταν την 1η Μαρτίου με την αρχή της Άνοιξης, με την αρχή της ζωής. Πολύ αργότερα, οι Ρωμαίοι μετέφεραν την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Και όπως ισχύει για κάθε Πρωτοχρονιά, έτσι και για αυτήν, υπήρχαν κάλαντα. Περισσότερα για τα κάλαντα της 1ης Μαρτίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αυγό σταβλοχελίδονου, πηγή iNaturalist
 
 
 
βίντεο
πηγές
iNaturalist
Μουσείο Ζωολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Περισσότερες καταγραφές σταβλοχελίδωνων από την Ελλάδα στο iNaturalist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φίλιππος Κατσιγιάννης, φωτογράφος άγριας ζωής

 Αύριο έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε στην τάξη μας, μέσω Webex, τον εξαιρετικό φωτογράφο άγριας ζωής Φίλιππο Κατσιγιάννη. Ο κύριο...