κρισίμως κινδυνεύον (EN)
κόκκινη λίστα IUCN
Η φώκια ανήκει στην οικογένεια των σαρκοφάγων θηλαστικών
γιατί οι πρόγονοί της ζούσαν στην ξηρά, ήταν
τετράποδοι και σαρκοφάγοι. Τα άκρα της είναι διαμορφωμένα ως πτερύγια για τη ζωή της στη θάλασσα και για
αυτό ανήκει στην οικογένεια των πτερυγιόποδων. Κυνηγάει την τροφή της στη
θάλασσα αλλά γεννάει και μεγαλώνει τα μωρά της σε σπηλιές στην ξηρά δίπλα στη
θάλασσα. Είναι στα τρία σπανιότερα ζώα της Ελλάδας, μαζί με το ελάφι και την καφέ αρκούδα, από τα σπανιότερα θηλαστικά της
Ευρώπης, η σπανιότερη φώκια του κόσμου και βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη μας. Έχουν απομείνει περίπου 600 άτομα σε όλον τον πλανήτη και από αυτά τα 250 με 300 ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Το αρσενικό είναι μεγαλύτερο
από το θηλυκό με 2,4μ. μήκος και 315 κιλά βάρος και το θηλυκό είναι περίπου 2μ.
και ζυγίζει 300 κιλά. Τα αρσενικά έχουν σκούρο γκρι ή μαύρο χρώμα και άσπρη
κοιλιά, ενώ τα θηλυκά είναι σκούρο καφέ και γκρι. Το νεογέννητο είναι περίπου
1μέτρο και ζυγίζει 15- 18 κιλά. Ζει μέχρι τα 45 της χρόνια. Πήρε το όνομά της λόγω
της ομοιότητας των πτυχών του δέρματός της με τις πτυχές του ράσου των
καθολικών μοναχών. Στην αρχαιότητα εκμεταλλεύονταν το κρέας, το δέρμα και το
λίπος της ενώ ο Αριστοτέλης (384π.Χ. - 322π.Χ.) ήταν ο πρώτος που την περιέγραψε στο έργο του "Περί τα ζώα ιστορίαι".
Για να βρει το φαγητό της κάνει βουτιές που διαρκούν από 5 έως 15 λεπτά και φτάνει σε μεγάλα βάθη μέχρι και 190 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της βουτιάς τα ρουθούνια της κλείνουν, ώστε να μη μπαίνει μέσα νερό, ενώ τα μουστάκια της ανοίγουν διάπλατα και αποτελούν όργανο αφής. Τρώει μια ποικιλία από ψάρια και τις αρέσουν ιδιαίτερα τα χταπόδια. Μπορεί να κολυμπήσει πολύ μεγάλες αποστάσεις. Εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας αλλά προτιμάει ερημικές παραλίες και νησιά. Ζει κυρίως στις Σποράδες (Αλόννησος, Σκιάθος και Σκόπελος) και περισσότερο στην Αλόννησο και στο νησί Γυάρο των Κυκλάδων όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Γεννάει από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο αλλά οι περισσότερες γέννες γίνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Γεννάει ένα μωρό κάθε χρόνο το οποίο θηλάζει για έξι μήνες.
Δεν βρίσκει εύκολα ψάρια γιατί εμείς οι άνθρωποι τα έχουμε πάρει. Κινδυνεύει από τα δίχτυα που ρίχνουν οι ψαράδες για να ψαρέψουν τα ψάρια και αυτή πάει για να φάει τα ψάρια και μπλέκεται στα σχοινιά. Ακόμα, μπλέκεται στα δίχτυα που δεν χρειάζονται πια οι ψαράδες και τα πετούν στη θάλασσα. Ενοχλείται όταν ρυπαίνουμε με βρομιές τη θάλασσα, όπως με το πετρέλαιο και όταν έρχονται βάρκες και καράβια και κάνουν θόρυβο.
Στο βίντεο μπορείτε να ακούσετε τον ήχο που κάνει. Το βίντεο δεν είναι από την Ελλάδα αλλά από τη Χαβάη. Η φώκια είναι 3 χρονών.
Η Μοm είναι μία ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση, εθνικής εμβέλειας που ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως μια από τις πιο δραστήριες και αξιόπιστες οργανώσεις της Ελλάδας. Σκοπός της Μοm είναι η προστασία των ελληνικών θαλασσών μέσω της προστασίας της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας. Στόχος η επιβίωση της monachus monachus σε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για το σήμερα και το αύριο.
ΤΑΧΟΝ- Κέντρο Απογραφής της Πανίδας της Ελλάδας
https://www.wwf.gr/ti_kanoume/fysh/apeiloumena_eidh/fokia/
Παρατηρήσεις για την Ελλάδα στο iNaturalist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου