Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Αρκτούρος, "Αιχμάλωτα άγρια ζώα στην Ελλάδα" (υπόμνημα Θεσσαλονίκη 2011) ζωολογικοί κήποι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας (1) που πραγματοποίησε το δίκτυο ENDCAP, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ(2009-2010), η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους ζωολογικούς κήπους, στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ΔΕΝ εφαρμόζεται, και οργανωμένος μηχανισμός παροχής αδείας ίδρυσης και λειτουργίας ΔΕΝ υπάρχει. Στην Ελλάδα, κατά την μία και μοναδική περίπτωση στην οποία διαπιστώθηκε παράνομη εισαγωγή ειδών της άγριας πανίδας (Δελφινάριο Αττικού Ζωολογικού Πάρκου), η εφαρμογή παύσης της λειτουργίας, παρ' όλο που υπάρχει σχετική απόφαση, ΔΕΝ έχει, προς το παρόν, καταστεί δυνατή. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες απαιτούμενες γνώσεις για την διαχείριση των αιχμαλώτων ζώων, τόσο από τους ελεγκτές φορείς και τις υπηρεσίες, όσο και από τους άμεσους κατόχους αυτών. Οι δε εγκαταστάσεις, στο σύνολό τους, αδυνατούν να προσφέρουν στα ζώα το κατάλληλο περιβάλλον, που να ανταποκρίνεται στις εγγενείς βιολογικές τους ανάγκες, και να εξασφαλίσουν τις εξειδικευμένες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ευζωία των διαφόρων ειδών. Αδυνατούν επίσης να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή αποδράσεων, να συνεισφέρουν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, τόσο in situ όσο και ex situ, να προσφέρουν στα ζώα την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη, να προστατεύσουν τους επισκέπτες από τυχόν ασθένειες των ζώων που φιλοξενούν, και να προσφέρουν την απαιτούμενη περιβαλλοντική ενημέρωση στο κοινό.


Γενικότερα και πέρα από τις τυπικές, νόμιμες ή νομότυπες διαδικασίες, τα προβλήματα των ζωολογικών κήπων έχουν άμεση σχέση με την ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων και με την μεγιστοποίηση της κατ΄εξαναγκασμόν έκθεσης των ζώων στο κοινό (συνεχές ωράριο λειτουργίας, αποκλεισμός της δυνατότητας καταφυγής, και αναγκαστική επαφή με τους επισκέπτες), σε βάρος της ευζωίας τους. Παράλληλα, η πληροφόρηση του κοινού (όπου και όταν υπάρχει) επικεντρώνεται σε τυπική αναφορά ελάχιστων δεδομένων για την βιολογία και την προέλευση των ειδών που φιλοξενούνται, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση.

πηγή: Διαστήματα Ηλιοφάνειας και Αρκτούρος "Αιχμάλωτα άγρια ζώα στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη 2011) σ. 15-16.





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φίλιππος Κατσιγιάννης, φωτογράφος άγριας ζωής

 Αύριο έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε στην τάξη μας, μέσω Webex, τον εξαιρετικό φωτογράφο άγριας ζωής Φίλιππο Κατσιγιάννη. Ο κύριο...