Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Αρκτούρος, "Αιχμάλωτα άγρια ζώα στην Ελλάδα" (Θεσσαλονίκη 2011) Εμπόριο άγριας ζωής

 Η εσφαλμένη αντιμετώπιση των αγρίων ζώων ως κατοικίδια αναψυχής ή συντροφιάς (pets) και η επακόλουθη εμπορική τους διακίνηση και για αυτόν τον σκοπό, πέραν του ότι ευθύνεται για τον βασανισμό εκατομμυρίων αγρίων ατόμων, αποτελεί ένα από τα αίτια της διαταραχής των φυσικών οικοσυστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, διακινούνται στο παγκόσμιο λαθρεμπόριο 4 εκατομμύρια πτηνά, 640.000 ερπετά, 40.000 πρωτεύοντα και 350.000.000 τροπικά ψάρια. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η ζήτηση για αυτά τα είδη φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, αφανίζοντας όλο και περισσότερα είδη από το φυσικό τους περιβάλλον. Το (λαθρ)εμπόριο γίνεται μέσα από καταστήματα πώλησης ζώων, προσωπικές συλλογές ή εκθέσεις, υπαίθριες αγορές, αγγελίες εφημερίδων και το διαδίκτυο.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν εξ' αιτίας αυτής της εμπορίας έχουν σχέση με τα εξής: 

1.- την ευζωία των ζώων-εμπορευμάτων (συνθήκες διακίνησης και διαβίωσης: Πολλά από τα ζώα που αιχμαλωτίζονται απευθείας από τη φύση, πεθαίνουν από το στρες, πριν καν προφτάσουν να βγουν στο εμπόριο. Από εκείνα που τελικά πωλούνται σε ιδιοκτήτες, πολλά πεθαίνουν βασανισμένα, εξ αιτίας της ανεπαρκούς φροντίδας και των ακαταλλήλων συνθηκών του περιβάλλοντος διαβίωσης. Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε ότι τα περισσότερα από τα ερπετά που αιχμαλωτίζονται, πεθαίνουν, μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που μεταφέρονται στο σπίτι του ιδιοκτήτη τους. 

2.- την δημόσια υγεία: Τα εξωτικά είδη ζώων μεταφέρουν πολλές ζωονόσους και ζωοανθρωπονόσους (όπως, για παράδειγμα, η γρίπη των πτηνών, η σαλμονέλλωση των ερπετών, η ηπατίτιδα Α, η φυματίωση και ο Έρπις Β των πρωτευόντων). 

3.- τον αφανισμό των ειδών από το φυσικό τους περιβάλλον 

4.- τα ιθαγενή είδη και τις ισορροπίες των κατά τόπους οικοσυστημάτων (μετά από τυχαία ή εσκεμμένη απελευθέρωση) 

5.- το ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία (εξ αιτίας των ασθενειών που μεταφέρονται με την εμπορική διακίνηση της άγρια πανίδας)

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, η "μόδα" των "exotics" έχει αποτελέσει μάστιγα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξωτικών ειδών (μεταξύ των οποίων και είδη που προστατεύονται από την συνθήκη CITES) εισάγεται κάθε τόσο στη χώρα, μέσα από καταστήματα πώλησης ζώων, και ιστοσελίδες του διαδικτύου που τα διακινούν απροκάλυπτα. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πολλά από τα ζώα που κατάσχονται από τις δημόσιες αρχές παραμένουν σε κατάσταση αναμονής επ' αόριστον, αφού, για τα περισσότερα άγρια είδη, δεν υπάρχουν στην χώρα μας ούτε κατάλληλοι χώροι υποδοχής ούτε και κατάλληλα καταφύγια. 
 
πηγή: Αρκτούρος, "Αιχμάλωτα άγρια ζώα στην Ελλάδα" (Θεσσαλονίκη 2011) σ. 21-23 και Διαστήματα Ηλιοφάνειας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φίλιππος Κατσιγιάννης, φωτογράφος άγριας ζωής

 Αύριο έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε στην τάξη μας, μέσω Webex, τον εξαιρετικό φωτογράφο άγριας ζωής Φίλιππο Κατσιγιάννη. Ο κύριο...