Ιντιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Τα 9 είδη θαλάσσιων θηλαστικών των ελληνικών θαλασσών (Πρόγραμμα Θάλασσα 2012)
Φωτογραφική παρουσίαση των 8 ειδών κητωδών και του ενός είδους φώκιας, που έχουν μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες, μαζί με σχόλια για την οικολογική σημασία τους και τους κινδύνους που τα απειλούν. Την επιστημονική επιμέλεια έκανε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Εγχειρίδιο με αναλυτική παρουσίαση των 14 ειδών θαλασσίων θηλαστικών (13 κητώδη + φώκια) που έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τα είδη παρουσιάζονται κεφάλαια σχετικά με την εξέλιξη των κητωδών, την οικολογική σημασία των θαλάσσιων θηλαστικών για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, την κατάσταση προστασίας τους και την σχετική νομοθεσία και τέλος τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία τους. Την επιστημονική επιμέλεια έκανε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
UNEP, All about dolphins, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (μεταφρ.) Τα πάντα γύρω από τα δελφίνια (UNEP, CMS, WDCS 2007)
Ένα πολύγλωσσο εκπαιδευτικό βιβλιαράκι της UNEP με αφορμή το έτος του δελφινιού (2007). Το βιβλιαράκι μετέφρασαν και επιμελήθηκαν στα ελληνικά μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα σχολεία, όσο και από όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και έχουν ακόμη την τύχη να ζουν κοντά σε θάλασσες όπου ζουν δελφίνια.
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Οι νεαροί φίλοι των δελφινιών θα έχουν την χαρά να ανακαλύψουν αυτά τα χαρισματικά ζώα, αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την επιβίωσή τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Giovanni Bearzi. Το βιβλιαράκι μετέφρασαν και επιμελήθηκαν στα ελληνικά μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.
Λεπτομερής φωτογραφική παρουσίαση των εξωτερικών μορφολογικών διαφορών μεταξύ των 4 ειδών δελφινιών, που έχουν μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες, με σκοπό την δυνατότητα αναγνώρισής τους σε συνάντηση στο φυσικό τους περιβάλλον. Το φυλλάδιο παράχθηκε για τα δελφίνια του Κορινθιακού κόλπου (όπου συνυπάρχουν και τα 4 είδη δελφινιών), αλλά όσα περιγράφει ισχύουν για το σύνολο των ελληνικών θαλασσών.
Το φυλλάδιο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Περισσότερα βιβλία για τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος εδώ.
Πηγή για φωτο και κείμενα: Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου