Η μορφή του θυμίζει ένα μεγάλο, εύσωμο και λίγο «προϊστορικό» δελφίνι. Είναι πολύ δυσπρόσιτο ζώο. Οι καταδύσεις του διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, παραμένει πολύ λίγο στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν κάνει άλματα έξω από το νερό. Οι περισσότερες γνώσεις που έχουμε σήμερα για το ζιφιό, προέρχονται από ζώα που εκβράζονται νεκρά στις ακτές.
Κυνηγάει σε μεγάλα βάθη κυρίως καλαμάρια. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το ζώο αυτό καταδύεται σε βάθη ίσως έως και 2000 μέτρα, προκειμένου να κυνηγήσει την τροφή του. Το βάθος αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ να καταδύεται θηλαστικό ζώο! Μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του έως και 85 λεπτά!
Ζει σε θάλασσες με πολύ μεγάλα βάθη, όπως η Ελληνική Τάφρος. Το συναντάμε συχνά Νότια της Κρήτης και Δυτικά της Λευκάδας.
η ελληνική τάφρος, πηγή facebookΒασικές έννοιες γενικά για τα ήδη κητωδών εδώ και μια υπέροχη αφίσα για τα οκτώ είδη κητωδών που ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου